Kermis Vaals


Direkt zum Seiteninhalt

Organisatie

De kermis in Vaals worden op vrijwillige basis georganiseerd door ondergetekende, uiteraard in nauwe samenwerking met de gemeente Vaals, de formele organisator.

Als jongetje hielp ik bij diverse exploitanten met het op- en afbouwen van attracties en haalde ik tijdens de kermisdagen kaartjes op.
Tijdens mijn jeugdjaren woonde ik vlakbij het kermisterrein zodat het 'kermisvirus' als snel vat op mij kreeg. In de jaren '70 was Ferry van der Veen steevast te gast op de kermis in Vaals met zijn Calypso, voor die tijd een spectaculaire en bijzonder mooie attractie.
Aan deze attractie bleef ik 'plakken'. Tijdens mijn schooljaren en ook later, toen ik reeds een vaste baan had, werkte ik in mijn vrije tijd bij deze exploitant, die naast de Calypso ook nog een draaimolen exploiteerde. Ook in de wintermaanden wanneer het onderhoud aan de attracties plaatsvond was ik veelvuldig van de partij.
Overigens was de kermis in Vaals, zeker tijdens mijn jeugd, een goede en constante kermis. Drie kinderzaken, twee tot drie vermaakzaken, diverse verkoopzaken, oefeningsspelen en meer boden voor jong en oud vertier. De kermis werd druk bezocht en langs de autoscooter stond het publiek meerdere rijen dik.
Attracties in die jaren waren naast de reeds vermelde Calypso en autoscooter o.a. de Matterhorn, Telecombat en Hully Gully.

Helaas kwam hier eind jaren '80 een eind aan en raakte de kermis in verval. Ieder jaar daalde het niveau en ook het publiek bleef liever thuis dan dat het naar de kermis kwam.
Van afwisseling in het attractieaanbod was geen sprake meer en de omvang van de kermis nam af.

De Calypso van F. vd Veen
Bij de Deca Dance

Ergens in 2000/2001 schreef ik een brief aan de gemeente. Ik had wel wat ideeën om de kermis nieuw leven in te blazen. Door mijn contacten in de kermisbranche wist ik in ieder geval wat de Nederlandse kermiswereld te bieden had. Helaas leidde deze brief niet tot enige verbetering.
Tijdens de Üllemarkt van 2001 werd ik aangesproken door een lid van de ondernemersvereniging, die wist van het bestaan van mijn brief. Dit gesprek leidde uiteindelijk tot een tweede brief en dit keer met succes.
Draagvlak bij de ondernemersvereniging van Vaals was al gecreeërd en ook de organisatie van de Üllemarkt had ik al gepolst, evenals enkele exploitanten en raadsleden.
Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling. Was het oorspronkelijk mijn bedoeling uitsluitend suggesties aan te dragen, voor ik er erg in had was ik zelf de organisator.
De zomerkermis in 2002 werd de eerste kermis 'nieuwe stijl'. Exploitanten betaalden geen pacht, wél promotiegeld dat volledig ten goede kwam aan de promotie van de kermis. De kermis werd verplaatst naar het Willem Alexanderplein en op zondag gecombineerd met de Üllemarkt.
Een organisatiecommissie werd geformeerd. Ondergetekende als voorzitter, een gemeenteambtenaar, de organisator van de Üllemarkt, een lid van de ondernemersvereniging en twee kermisexploitanten, Ferry vd Veen en Richard de Voer, vormden deze commissie. Ook een aantal sponsoren was snel gevonden.
De promotie werd grondig aangepakt. Reclameborden, kleurrijke affiches, een penningenactie, een officiële opening met ballonnenwestrijd, gratis kermisbonnen voor de jeugd en meer.
Dat het publiek behoefte had aan een grondige aanpak van de kermis bleek gelijk tijdens de opening. Het Vaalser kermispubliek stroomde massaal toe en de kermis werd een succes.
Sindsdien organiseer ik de kermis in Vaals. Hiertoe behoort het selecteren van de attracties, het maken van de opstellingstekening, het verzorgen van de promotieactiviteiten, het schrijven van persberichten, het contracteren van artiesten en acts, het beheren van deze website en meer, veel meer.
De gemiddelde tijdsbesteding bedraagt 4 uur per week en tijdens beide kermissen fulltime.
Dit heb ik er graag voor over, immers zolang de kermis floreert, zie ik iedere keer weer het resultaat. Vrolijke kinderen, draaiende attracties, de geur van het typische kermissnoep, veel publiek en tevreden exploitanten maken veel goed.

Ik hoop dan ook dat u de moeite neemt de Vaalser kermis te bezoeken en wens u daarbij alvast heel veel plezier toe.

Rob Meijers

20 oktober 2011: Website gemeente Vaals (www.vaals.nl)

Kermis
weer een
groot succes!Organisator Rob Meijers is er ook in 2010 weer in geslaagd, twee grandioze kermissen neer te zetten.
Ook dit jaar kon jong en oud genieten van een groot aantal attracties. De autoscooter, catch the wave, polyp, draaimolen, pusher, grijpkranen en lijntrekspel zijn maar enkele van de attracties die door de kermisexploitanten werden geboden.

Rob, die al vanaf zijn prille jeugdjaren altijd op de kermis te vinden was, steekt heel wat uurtjes in de organisatie van de kermis. En dit alles op vrijwillige basis, pro deo!
Rob zorgt voor de samenstelling van de kermis, de opstelling, hij fungeert als marktmeester, organiseert en coördineert alle promotieactiviteiten, en houdt de website www.kermisvaals.nl bij.
Een welgemeend dankjewel is hier dan ook op zijn plaats!Rob Meijers ( foto: Gert Lammer)

Bron: Infoblad Gemeente Vaals, uitgave oktober 2010

Succesvol kermisseizoen 2007
De najaarskermis van Vaals mag, evenals de zomerkermis,
weer geslaagd worden genoemd


Dit is vooral te danken aan de enorme inzet van organisator Rob Meijers, die alles op basis van vrijwilligheid regelt!
Rob zorgt voor het contracteren van de exploitanten,het intekenen van alle attracties op het kermisplein, de opvang van de kermisgasten, noem maar op. Niets is Rob teveel, hij is er altijd en overal.
Gedurende de zomerkermis mochten we, behalve van het schitterende weer, ook genieten van o.a. de autoscooter, de polyp en het crazy funhouse. Ook werden er entertainers zoals de sambaband Banda Brasileiros, Erwin (van het Merretkoer) en clown Bassie ingehuurd.
De najaarskermis mocht zich verheugen op attracties zoals de snelheidsmolen “Hyper”, de pusher, grijpkranen etc.
De vrolijke kabouters, het grandioze vuurwerk en clown Desalles gaven een extra tintje aan dit volksfeest en zorgden voor vermaak voor jong en oud.
Kortom: we kunnen spreken van een geweldige zomer en najaarskermis 2007!
Alle informatie over de kermis in Vaals kunt u vinden op de website: www.kermisvaals.nl


foto: Rob Meijers
Bron: Infoblad Gemeente Vaals december 2007

Homepage | Zomerkermis | Najaarskermis | Historie | Informatie | Contact | Üllemarkt | Organisatie | Sitemap


Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü